EL VIRUS DE LA INCREDULITAT

Mantenim unes relacions molt ambivalents amb la ciència. A voltes actuem com si la ciència tingués totes les solucions a les nostres preguntes, tots els bàlsams de les nostres angoixes existencials, i menyspreem qualsevol altra explicació sobre l’univers que no vingui avalada per una bata blanca.

I a voltes, com en aquests moments amb la grip A, ens trobem en el procés de redactar entre tots una altra novel·la de Dan Brown sobre les perverses intencions de les empreses farmacèutiques. He sentit moltes vegades la frase “doncs jo no em penso vacunar”, acompanyada d’uns arguments conspiratoris que si es fessin pel·lícula es convertirien en un èxit de taquilla.

El menyspreu cap a la vacuna de la grip A és un menyspreu benestant, de persones del primer món que sabem que tenim un hospital de tercer nivell a menys de cinquanta quilòmetres de distància, amb un servei d’urgències 24 hores d’abast universal.

No sóc un ingenu: sé perfectament que les empreses farmacèutiques no són germanetes de la caritat. No sóc ingenu, sóc un esperançat: sé que hi ha germanetes de la caritat.

Les multinacionals farmacèutiques tenen afany de lucre, volen fer diners. També la Coca-cola, i no per això convertim aquest líquid sucrós i gasós en un complot de perversions còsmiques. Desenganyem-nos: tal com diu la meva veïna Núria, cap de malalties infeccioses de l’Hospital de Sant Pau, si els nivells de mortaldat epidèmica són tan baixos, és perquè existeixen les vacunes. Vacunes que, quan es van crear davant d’una amenaça, tenien molta menys investigació al darrere que la de la grip A. Som tan cruels, amb les vacunes! “Es requereix vacuna jove, fresca, efectiva per a un virus acabat de sorgir i amb cinquanta anys d’experiència”.

Com diu la meva amiga Núria, amb qui vaig coincidir diumenge passat comprant el diari, té més possibles efectes secundaris agafar un cotxe per fer dos quilòmetres de carretera que vacunar-te de la grip A.

I és que, pensant, pensant, he arribat a la conclusió que potser no és la vacuna, ni la grip,  el que ens espanta. Potser el que ens posa histèrics és comprovar que la mort existeix, i existeix no només per aquells que considerem que s’han de morir, és a dir, per aquells depassen la setantena. Ara sembla que haguem descobert que també pot existir per als joves, fins i tot per als infants.

La mort existeix. És un fet. Existeix amb la vida. Existeix perquè hi ha vida. Som mortals. La mort és l’efecte secundari de viure.

Gràcies a la ciència mèdica, els del primer món hem augmentat la nostra esperança de vida, un augment que ha convertit la mort en un éssser pràcticament mitològic. Un ésser distant, ocult, semblant al Minotaure del laberint. Potser hauríem de començar a tutejar la mort, convidar-la un dia a fer cafè a casa nostra. No és bo viure per acabar acompanyat d’una Estranya.

La grip A sembla que ens hagi despertat de somni daurat de la placidesa eterna.

Potser, per afrontar la grip nova, ens sobren mitjans materials i ens falten mires més altres. Per no tenir pànic, potser hauríem de superar aquesta post-adolescència espiritual en què estem apuntalats com a societat.

El cas és que jo em vacunaré. Ja tinc hora de visita. I quan senti la fiblor de la punxada, sabré que l’home sí que va trepitjar la Lluna, i que hi ha metges bons.  I que no tot són interessos creats. I faré un esforç per recordar que Déu existeix.

 

 

 

Anuncis

4 comentaris

Filed under TEMES D'AVUI

4 responses to “EL VIRUS DE LA INCREDULITAT

  1. Albert

    Més enllà de descrepàncies gratuites, potser no hauriem d’obviar realitats consumades… El nivell de mortaldat de la grip A es infinitament inferior al de la estacional, la de tota la vida… Per contra, el que si és cert i també s’obvia amb facilitat, és que el nivell de contagi és infinitament més alt, en la grip A… De les paranoies conspiratòries, prefereixo limitar-me a dir que son fets constatats. Qui prefereixi no voler-ho veure, endavant. És completament lícit… (‘Ojos que no ven, corazón que no siente’).

    Espanya ha comprat una burrada de dosis que, ara de sobte, resulta que no caldran…, resulta que amb una sola dosi ja farem… i ja que les tenim, ep! cap problema…, que ja les vendrem a païssos del tercer món que no han pogut fer-se amb elles per falta de liquid…., això si… nosaltres no hi perdrem calés, ja els ho ‘arreglarem’ per seguir engreixant el deute impagable que tenen…, que som molt altruïstes, aquí, però de tontos no tenim un pèl…

    És VERGONYÓS (en majúscules) el nivell de manipulació mediàtica i hipocresia social al que hem arribat…

    Tres coses que comparteixo absolutament: convidar a l’Estranya més sovint a fer un cafè, és una gran idea! 🙂 La mort és l’efecte secundari de viure… (Touché!) I si aquesta nova grip ha vingut per ‘despertar-nos’, benvinguda sia!!

    Una forta abraçada!

  2. Enric!
    Et deixo un enllaç d’algú que segur que et sona, ja que en vas pensar fa poc. No crec que siguin teories conspiratòries. Més aviat es tracta del mètode científic aplicat als fets contrastats i empíricament demostrats. A partir d’aquí, que tothom faci el que vulgui, ja que com veuràs, les recomanacions són molt lights!

    http://www.catalunyareligio.cat/documents/REFLEXIOIUNAPROPOSTAENRELACIOALAGRIPNOVA1.doc

  3. enricvidal

    Moltes gràcies, Montse, pel teu interès i pels teus comentaris. Conec molt bé aquest document de Sor Forcades, i t’he de dir que n’he parlat amb experts en la matèria.

  4. Albert

    Més dades…, signades per la pròpia OMS:

    http://www.consejos-e.com/Documentos/_2968.html?utm_source=Boletin&utm_medium=email&utm_content=TemaPrincipal

    Van apareixen nous casos (i els que, inevitablement, seguiran sortint):

    http://www.20minutos.es/noticia/582145/0/vacunas/paracetamol/riesgos/

    Les opinions personals són lícites, però la mala informació (o desinformació, en molts casos) són, lamentablement, fetes amb molt mala baba i amb interessos inequívocs… Especulació pura amb la salut humana….

    Us recomano un documental: Zietgeist (http://video.google.com/videoplay?docid=8883910961351786332#) Evidentment no serà de l’agrat de tothom…., però ‘es lo que hay’…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s